DELANI:

 

-localitate in judetul BIHOR, ajezata in imediata apropriere a municipiului Beius. Administrativ apartine de Beius. Indeletnicirea locuitorilor inca din cele mai vechi timpuri a fost agricultura, cresterea animalelor, si prelucrarea pieilor(BITUSERIT). Bitusile confectionate le comercializau in deosebi la targul anual de la Negreni(FECHETEU).Trecerea timpului si-a spus insa cuvantul, astfel astazi mai traiesc doar trei(3) bituseri, care le mai confectioneaza. In ultimul timp delanarii sau mai ocupat si cu comercializarea carnii de vitel(in piata de la Beius)-lucru consemnat inca de pe vremea comunismului si de renumitul post de radio "EUROPA LIBERA". Nu se cunoaste data intemeierii localitatii dar sau gasit inscrisuri datate din anul 1484.

 

joi, 15 aprilie 2010

De ziua mortilor in cimitirul din Delani
(sper sa nu fie prea plictisitor)

















































13 comentarii:

CARMEN spunea...

Frumoase obiceiuri! gasesc postarea deosebit de interesanta cu fotografii deosebit de expresive. Multumesc!

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

Frumos!!!La noi(la ortodoxi) se face pomenirea mortilor in 2 noiembrie,tot asa cu mancare,bautura...preotul care merge la fiecare mormant!!!
Dar spune-mi:Ce se face cu gramada aia de pasca???
Frumoase poze...ca deobicei!!!Sa ai o seara frumoasa!!!

angi spunea...

Imagini tare reusite!
Aici vezi ce frumos se impleteste vechiul cu noul.E momentul in care se sta si alaturi de cei dusi de langa noi.Toti .Impreuna.

Anonim spunea...

Photographies giving much to think about. Thank you for sharing the day. Makes one glad to see, that life reaches out to such a place.
In deep thoughts, I'd like to wish you all a wonderful Friday.

daily athens

marcu spunea...

Da, este un moment deosebit pentru noi.Amintirea celor dragi plecati dintre noi ne copleseste.DUMNEZEU SA-I IERTE.
Judy - la noi(tot ortodocsi)se tine prima dominica dupa Paste.
Pasca, la voi colaci la noi.-se impart la nevoiasi.
Va multumesc pentru comentarii.

mirela spunea...

Foarte frumoase fotografii,de unde sunt eu din jud.Timis tot asa se iasa la cimitir,a doua zi de paste,iar daca ploua se iasa la pastele mic.Este un moment deosebit,dar este si prilej de a te intalni cu toate rudele,nu numai de pomenire a mortilor.

Petru spunea...

Mi-au placut cadrele. Sunt expresive, reflecta trairile de moment

da'mely spunea...

grozave imaginile! spun cat o mie de cuvinte!

Praf de Stele spunea...

Foarte frumoase poze si obiceiuri. La noi Ziua Mortilor e pe 1 noiembrie atunci mergem totti la cimitir. Tare multi colaci s-au adunat !

Gabriela spunea...

Frumoase obiceiuri!foarte interesant!

INCERTITUDINI spunea...

Doua lumi paralele: un anume fel ca comuniune, dincolo de moarte. Intr-un spatiu sacru- viii si mortii.. Foarte interesante fotografiile- ca si cum ar vorbi!

Sr do Vale spunea...

É bom conhecer outra cultura.

Doinitza`s cakes spunea...

n-ai specificat ce-i cu ouale,era Pastele? la noi in Salaj ziua mortilor e acum pe 1 noiembrie si mama ce de prescuri,fiecare duce cate una pt.pomenire?la noi se duc flori(crizanteme)sau coronite,lumanari si cozonac sau dulciuri ce se dau la saraci pt.pomana celui dus si se cheama preotul la fiecare mormant sa se roage